Bug 10778 - doom3-demo can't initialize OpenGL if DefaultDepth=16
doom3-demo can't initialize OpenGL if DefaultDepth=16
Status: VERIFIED NOTABUG
Product: DRI
Classification: Unclassified
Component: libGL
DRI git
x86-64 (AMD64) Linux (All)
: low normal
Assigned To: haihao
:
Depends on:
Blocks:
  Show dependency treegraph
 
Reported: 2007-04-27 00:30 UTC by Wei Tang
Modified: 2008-03-23 18:28 UTC (History)
4 users (show)

See Also:


Attachments
xorg.conf (3.19 KB, text/plain)
2007-04-27 00:31 UTC, Wei Tang
no flags Details
Xorg.0.log (108.32 KB, text/plain)
2007-04-27 00:35 UTC, Wei Tang
no flags Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Wei Tang 2007-04-27 00:30:09 UTC
System Enviroment:
--------------------------
Arch:           945g x86_64
OSD:            Fedora Core release 5 (Bordeaux)
Kernel:         2.6.20
Mesa:           54d59cfb70f270dfec1253aff540953ee653bb7e            

Bug detailed description:
--------------------------
doom3-demo can't run, and output the following infomation:
[root@x-945g ~]# doom3-demo
DOOM 1.1.1286 linux-x86 Nov 28 2004 20:09:31
Hostname: x-945g
Alias: localhost.localdomain
Alias: localhost
local IP: 127.0.0.1
------ Initializing File System ------
Loaded pk4 /usr/local/games/doom3-demo/demo/demo00.pk4 with checksum 0xfe75bbef
Current search path:
/root/.doom3-demo/demo
/usr/local/games/doom3-demo/demo
/usr/local/games/doom3-demo/demo/demo00.pk4 (12234 files)
game DLL: 0x0 in pak: 0x0
file system initialized.
--------------------------------------

Running in restricted demo mode.

----- Initializing Decls -----
------------------------------
------- Initializing renderSystem --------
using ARB renderSystem
renderSystem initialized.
--------------------------------------
5151 strings read from strings/english.lang
Couldn't open journal files
couldn't exec editor.cfg
execing default.cfg
execing DoomConfig.cfg
couldn't exec autoexec.cfg
5151 strings read from strings/english.lang
----- Initializing Sound System ------
sound system initialized.
--------------------------------------
----- R_InitOpenGL -----
Setup X display connection
dlopen(libGL.so.1)
Initializing OpenGL display
Using XFree86-VidModeExtension Version 2.2
DGA DirectVideo Mouse (Version 2.0) initialized
Free86-VidModeExtension Activated at 640x480
Couldn't get a visual
dlopen(libGL.so.1)
Initializing OpenGL display
Using XFree86-VidModeExtension Version 2.2
DGA DirectVideo Mouse (Version 2.0) initialized
Free86-VidModeExtension Activated at 640x480
Couldn't get a visual
idRenderSystem::Shutdown()
Fatal X Error:
  Major opcode of failed request: 105
  Minor opcode of failed request: 0
  Serial number of failed request: 43
BadValue (integer parameter out of range for operation)
Fatal X Error:
  Major opcode of failed request: 2
  Minor opcode of failed request: 0
  Serial number of failed request: 47
BadWindow (invalid Window parameter)
Fatal X Error:
  Major opcode of failed request: 4
  Minor opcode of failed request: 0
  Serial number of failed request: 48
BadWindow (invalid Window parameter)
Sys_Error: Unable to initialize OpenGL

Reproduce steps:
----------------
1.startup X
2.run doom3-demo
Comment 1 Wei Tang 2007-04-27 00:31:41 UTC
Created attachment 9752 [details]
xorg.conf
Comment 2 Wei Tang 2007-04-27 00:35:22 UTC
Created attachment 9753 [details]
Xorg.0.log
Comment 3 Gordon Jin 2007-04-28 23:02:33 UTC
This only happens in this setting:
     DefaultDepth    16 

Some other 3D apps like quake3, ut2004, googleEarth have the same problem under DefaultDepth=16.
Comment 4 Wei Tang 2007-04-29 01:08:26 UTC
the bug exist on 965 platform too
Comment 5 Gordon Jin 2007-05-08 19:06:48 UTC
A correction to comment3:
quake3/ut2004/googleEarth failure when depth=16 is a different issue, and has been fixed in bug#10589.
Comment 6 Gordon Jin 2007-06-28 19:57:51 UTC
decreasing priority as this only happens in specific DefaultDepth setting.
Comment 7 Michael Fu 2007-12-02 19:25:38 UTC
do we still have this issue?
Comment 8 Gordon Jin 2007-12-02 19:41:53 UTC
I'm not seeing any indicator to show it's gone.
We can retest if some developer has interest to go into it.
But this is a low priority bug.
Comment 10 Shuang He 2008-03-23 18:28:11 UTC
(In reply to comment #9)
> doom3 doesn't work at 16. see
> http://zerowing.idsoftware.com/linux/doom/#head-37a70860392f09490de7dde78bea00dba55c707a
> 

yes, you're right