Bug 66350 - pavucontrol's volume levels disagree with pavumeter
Summary: pavucontrol's volume levels disagree with pavumeter
Status: NEW
Alias: None
Product: PulseAudio
Classification: Unclassified
Component: pavucontrol (show other bugs)
Version: unspecified
Hardware: x86-64 (AMD64) Linux (All)
: medium normal
Assignee: pulseaudio-bugs
QA Contact: pulseaudio-bugs
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2013-06-29 03:05 UTC by Jean-François Fortin Tam
Modified: 2016-04-18 05:53 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
i915 platform:
i915 features:


Attachments
screencast (599.49 KB, video/webm)
2013-06-29 03:05 UTC, Jean-François Fortin Tam
Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Jean-François Fortin Tam 2013-06-29 03:05:38 UTC
Created attachment 81667 [details]
screencast

...and pavumeter is right.

The attached screencast demonstrates pavumeter correctly representing the loudness, whereas pavucontrol's progressbar just stays at 100% most of the time (except when it gets really quiet during song changes).
Comment 1 Arun Raghavan 2016-04-18 05:53:33 UTC
pavumeter is actually doing some sort of log operation on the peaks output, so in a sense, pavucontrol should be "correct". It could be that what is going to your hardware is actually quite loud, and the speaker output has been kept at a relatively low volume (and hence the difference).

Locally, I see a reasonable range of output on pavucontrol while using my laptop speakers at 100% volume.


Use of freedesktop.org services, including Bugzilla, is subject to our Code of Conduct.