Bug 98712 - [PPC64] GPU Lock Up when Nouveau 2D acceleration is enabled + X failures
Summary: [PPC64] GPU Lock Up when Nouveau 2D acceleration is enabled + X failures
Status: NEW
Alias: None
Product: xorg
Classification: Unclassified
Component: Driver/nouveau (show other bugs)
Version: 7.7 (2012.06)
Hardware: PowerPC Linux (All)
: medium critical
Assignee: Nouveau Project
QA Contact: Xorg Project Team
URL:
Whiteboard:
Keywords:
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2016-11-13 22:42 UTC by Mingcong Bai
Modified: 2016-11-13 23:17 UTC (History)
1 user (show)

See Also:
i915 platform:
i915 features:


Attachments
dmesg without nouveau.noaccel=1 (44.67 KB, text/plain)
2016-11-13 22:42 UTC, Mingcong Bai
no flags Details
dmesg with nouveau.noaccel=1 (44.54 KB, text/plain)
2016-11-13 22:42 UTC, Mingcong Bai
no flags Details
lspci output (1.61 KB, text/plain)
2016-11-13 22:42 UTC, Mingcong Bai
no flags Details
Xorg log - nouveau.noaccel=1 enabled, using nouveau (21.79 KB, text/plain)
2016-11-13 22:44 UTC, Mingcong Bai
no flags Details
Xorg log - nouveau.noaccel=1 disabled (without this parameter), using nouveau (23.02 KB, text/plain)
2016-11-13 22:51 UTC, Mingcong Bai
no flags Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Mingcong Bai 2016-11-13 22:42:05 UTC
Created attachment 127956 [details]
dmesg without nouveau.noaccel=1

Happened to get 2 FX4500's for my PowerMac G5 11,2, but it didn't seem willing to cooperate.

Without nouveau.noaccel=1 in the kernel parameter, the system starts fine, but X would only work with fbdev driver - as GPU locks up at early stages of startup (dmesg attached above).

With nouveau.noaccel=1 in the kernel parameter, system starts fine without the lock up message, but X will **still** only work with fbdev - using nouveau with result in a looped output of the following message:

"nouveau 0000:0a:00.0: DRM: 0x13DC: Parsing digital output script table"

And the system is inaccessible, this also appears to hang any `systemctl stop lightdm` operation and even the `reboot` command itself.

---------------------------

Xorg-Server version: 1.18.4
Kernel version: 4.8.6
xf86-video-nouveau version: 1.0.12

---------------------------

I would happily donate one of my FX4500's to one who's willing to investigate this issue.
Comment 1 Mingcong Bai 2016-11-13 22:42:24 UTC
Created attachment 127957 [details]
dmesg with nouveau.noaccel=1
Comment 2 Mingcong Bai 2016-11-13 22:42:58 UTC
Created attachment 127958 [details]
lspci output
Comment 3 Mingcong Bai 2016-11-13 22:44:37 UTC
Created attachment 127959 [details]
Xorg log - nouveau.noaccel=1 enabled, using nouveau
Comment 4 Mingcong Bai 2016-11-13 22:51:06 UTC
Created attachment 127960 [details]
Xorg log - nouveau.noaccel=1 disabled (without this parameter), using nouveau
Comment 5 Mingcong Bai 2016-11-13 23:17:50 UTC
A similar report is filed to the Kernel bugzilla: https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=187581 as I am not sure where the issue really is.


Use of freedesktop.org services, including Bugzilla, is subject to our Code of Conduct. How we collect and use information is described in our Privacy Policy.