Bug 1455 - [Intel/i810] crash system on startx
Summary: [Intel/i810] crash system on startx
Status: RESOLVED WORKSFORME
Alias: None
Product: xorg
Classification: Unclassified
Component: Driver/intel (show other bugs)
Version: unspecified
Hardware: x86 (IA32) Linux (All)
: high normal
Assignee: Xorg Project Team
QA Contact:
URL:
Whiteboard:
Keywords:
: 1456 (view as bug list)
Depends on:
Blocks:
 
Reported: 2004-09-23 23:51 UTC by Snelius
Modified: 2005-07-10 12:22 UTC (History)
0 users

See Also:
i915 platform:
i915 features:


Attachments
Working driver made from CVS (170.62 KB, application/octet-stream)
2004-11-23 13:47 UTC, Jim Pease
no flags Details

Note You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.
Description Snelius 2004-09-23 23:51:07 UTC
I have i845G graphics chipset. (Driver i810).
Installed X.org version 6.8.1. 
Try startx command, black screen and crash system (no one event), only reboot
for help.
Version X.org 6.7 all right.
Comment 1 Adam Jackson 2004-09-24 15:35:22 UTC
*** Bug 1456 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 2 Martin van Es 2004-10-01 03:29:40 UTC
I have an i830(M) and exactly the same problem. 6.8.0 was ok.
If I use the (binary) i810_drv.o from 6.8.0 all is well.
Comment 3 Srihari Vijayaraghavan 2004-11-11 14:51:32 UTC
(In reply to comment #2)
> I have an i830(M) and exactly the same problem. 6.8.0 was ok.
> If I use the (binary) i810_drv.o from 6.8.0 all is well.
I think I have similar problem in Fedora Core 3 (xorg-6.8.1). The display gets
corrupted completely and it is not useable.
This system worked fine in Fedora Core 2 (xorg-6.7.0). So, I have tried using
the i810_drv.o from Fedora Core 2 and it did not help.
I am not sure what distribution you use, but could I have a copy of your binary
i810_drv.o (under which you do not have this problem)? I could verify if it
works fine for me.

Thanks
Hari
(sriharivijayaraghavan@yahoo.com.au)
Comment 4 Jim Pease 2004-11-23 13:44:13 UTC
(In reply to comment #3)
> (In reply to comment #2)
> > I have an i830(M) and exactly the same problem. 6.8.0 was ok.
> > If I use the (binary) i810_drv.o from 6.8.0 all is well.
> I think I have similar problem in Fedora Core 3 (xorg-6.8.1). The display gets
> corrupted completely and it is not useable.
> This system worked fine in Fedora Core 2 (xorg-6.7.0). So, I have tried using
> the i810_drv.o from Fedora Core 2 and it did not help.
> I am not sure what distribution you use, but could I have a copy of your binary
> i810_drv.o (under which you do not have this problem)? I could verify if it
> works fine for me.
> 
> Thanks
> Hari
> (sriharivijayaraghavan@yahoo.com.au)

I was having the problem that the i810 driver was rebooting my system until I
changed my BIOS setting to use the onboard controller (i810).  Then I had what
you describe as a completely corrupted and unusable display.  I was able to
resolve this with a fresh i810 driver from the latest xorg CVS.  It is attached.
Comment 5 Jim Pease 2004-11-23 13:47:56 UTC
Created attachment 1363 [details]
Working driver made from CVS
Comment 6 Alan Hourihane 2005-02-07 07:00:02 UTC
Depending on your kernel, make sure you are using the i915 DRM kernel module and
not the i830 one.
Comment 7 Alan Hourihane 2005-04-02 15:11:34 UTC
Closing this bug as it's not been updated for a while and I can't replicate the
problem with 6.8.2 at all. Re-open with more details if there's still problems.


Use of freedesktop.org services, including Bugzilla, is subject to our Code of Conduct. How we collect and use information is described in our Privacy Policy.